De toekomst van noodhulp

Hulpverleners in bemande drones kunnen meer levens redden

Bij Falck gaan bemande drones integraal deel uitmaken van haar brandweer- en medische hulpdiensten. Nog vóór 2025 worden de eerste spoedpatiënten al verzorgd door hulpverleners die in drones arriveren. De technologie ontwikkelt zich in een rap tempo. In de volgende fase gaan we concrete ervaring opdoen met de inzet van drones in specifieke situaties. De wetgeving moet worden aangepast, zodat drones deel kunnen worden van ons dagelijks bestaan.

Aan de hand van nieuwe technologieën is de ambitie van Falck om levens te redden en levens van ernstig zieke en gewonde patiënten te verbeteren. Tegelijkertijd ziet het bedrijf perspectief in de mogelijkheid om met één hulpverlener te reageren, die dan beoordeelt of er een ambulance nodig is.

Falck start daarom de eerste testvluchten met onbemande drones en gaat een samenwerkingsverband aan met een tech-partner waarmee het bedrijf bemande dronevluchten kan uitvoeren.

De 'hulpverlener-per-drone' is één van de vele initiatieven van Falck die de standaard gaan bepalen voor de wijze, waarop medische noodhulpdiensten over tien jaar te werk zullen gaan.

Falck Drones_2020_in air 2 - Web_16_9 - Web_16_9

We bekijken gezondheidszorg en noodhulp vanuit een ander oogpunt.

Zo'n 10 tot 15 jaar geleden ontwikkelde Falck, samen met onze klanten, één van 's werelds meest geavanceerde medische noodhulpdiensten. Vandaag de dag is een ambulance een geavanceerd behandelcentrum, een kliniek op wielen. Artsen en paramedici beginnen in de ambulance al met de eerste behandeling van ernstig zieke en gewonde patiënten. Nu werken we opnieuw aan de ontwikkeling van ambulance- en gezondheidsdiensten, om in slechts tien jaar tijd de norm te bepalen voor medische noodhulpdiensten.

Lees meer

Falck zet de samenwerking rond gezondheidsdrones voort

Falck gaat haar ontwikkelings- en innovatie-initiatieven op het gebied van drones bundelen in het project "Vertical".

Sinds 2018 doet Falck mee aan het driejaars innovatieproject "HealthDrones”,  dat wordt gefinancierd door Innovation Fund Denmark. In samenwerking met Holo, Unifly, SA Group, Odense University Hospital en University of Southern Denmark. In het project wordt onderzocht hoe we drones kunnen inzetten voor vervoer van bijv. bloedmonsters en medische apparatuur.

Vanuit Falck's nieuwe en hogere ambitie gaat het bedrijf nu ook zelf vluchten uitvoeren. Doel is om ervaring op te doen met drones, die bemand zijn met bijv. hulpverleners. De huidige samenwerking met HealthDrones loopt tot 2022.

Falck verwacht, in samenwerking met klanten in Denemarken of daarbuiten, bemande dronevluchten uit te gaan voeren. Diverse klanten hebben al laten weten zeer geïnteresseerd te zijn. Falck verwacht samen te werken met één of meer klanten, die een hoog niveau van bestaande medische noodhulpdiensten hanteren en die klaar zijn voor verdere ontwikkeling.

Contactpersoon

Verantwoordelijke voor het droneproject

Nicolai Søndergaard Laugesen