Kies taal

Close

Arie Bas combineert uitrukdienst met instructeurschap

“leuk om praktijkkennis over te dragen op anderen”

Arie Bas is sinds 2016 brandweerfunctionaris op de Falck brandweerpost Kijfhoek. Een man van wie de passie voor het brandweervak afstraalt, de belichaming van het motto dat je met kennis verder komt. Manschap, gaspakdrager en chauffeur-pompbediener heeft hij al achter zijn naam staan. Daar kan best nog wel wat bij, vond hij, dus al na drie maanden operationele dienst zei hij ja op de vraag of hij er iets voor voelde om instructeur te worden. Die leergang heeft hij met succes afgerond en zijn eerste instructies heeft hij al gegeven. Nu wil hij ook nog verder leren voor bevelvoerder.

“Ik heb nooit de ambitie gehad om fulltime instructeur te worden, dus ik zie het als een neventaak naast de repressieve dienst. “Het is ook goed te combineren. Want na elke dienst van 24 uur ben je drie dagen vrij en is er tijd en ruimte om andere dingen te doen. Ik vind het ook leuk om te doen. In de praktijk heb ik veel ervaring opgedaan als manschap en met het specialisme gaspakdrager. Als instructeur kan ik die praktijkkennis overdragen aan anderen, zodat ook zij hun vakkennis en vaardigheden kunnen vergroten. Dat maakt het een dankbare job.”


​​​
​​Arie legde in 2017 het instructeursexamen af. Het was een stevige leergang, maar goed te doen, vindt hij. ‘In het begin dacht ik soms wel eens: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Maar het enthousiasme van de instructeur was heel stimulerend en dat gaf mij een extra push. In de leergang leer je door de manier van lesgeven en instructie ook hoe belangrijk enthousiasme is om cursisten te motiveren.

Eyeopener
Een eyeopener voor mij was dat je een zekere gedragskennis nodig hebt om als instructeur je werk goed te doen. Je moet beseffen dat de ene cursist de andere niet is en dat er een goede wisselwerking moet zijn tussen de instructeur en de cursisten. Je moet steeds alert zijn om te zien hoe de cursisten de leerstof en praktijkopdrachten oppakken. Zo leer je hoe je mensen moet benaderen en hoe je met de juiste ‘touch’ ervoor kan zorgen dat de instructie ‘landt’.”

Facetten
Sinds hij zijn instructeurscertificaat op zak heeft, heeft Arie al twee trainingen voor gaspakdrager verzorgd, één met zijn collega Ismaël, één zelfstandig. Best spannend, stelt hij vast. “Tijdens de leergang begin je klein met praktijkoefeningen als instructeur, met een presentatie voor een klas van tien man. Dan volgen de complexere trainingen. De eerste keer dat ik zelfstandig voor de klas stond, stond ik wel met het zweet in mijn handen, maar de tweede training had ik al wat meer zelfvertrouwen. De leergang is een goede voorbereiding op alle facetten van het instructeurschap. Ik ben blij dat ik de opleiding heb gevolgd, zodat ik op een mooie manier mijn kennis en ervaring kan delen met collega’s.

Wilt u net als Arie de leergang instructeur bij Falck volgen? Meldt u dan aan voor de leergang Instructeur die 7 september start.

 
 
​​​

​Beerweg 101
(Havennummer 7033)
3199 LM Maasvlakte - Rotterdam​​​​​​​​​

T. +31(0) 181 376 666
E. fireacademy@falck.com​
(industriële veiligheid) of
E. publiekeveiligheid@falck.nl
(hulpverleningsdiensten bij de overheid)

Falck Fire Academy, Beerweg 101, 3199 LM Maasvlakte - Rotterdam | email: fireacademy@falck.com  | tel: +31(0) 181 376 666 | Cookies

Jeg vil ændre min cookie tilladelser