Nieuws

Falck: de ademluchtwerkplaats

Falck, meer dan een bedrijfsbrandweer

Sep 16, 2021 11:56 GMT

Het spoorwegemplacement Kijfhoek is de grootste van Nederland. Gelegen tussen Barendrecht en Zwijndrecht vormt Kijfhoek de schakel tussen de Nederlandse havens en grote industriële gebieden in Nederland en Europa. Kijfhoek is als het ware een sorteercentrum voor treinen, vele sporen naast elkaar. Dit maakt Kijfhoek de ideale plaats om wagens met verschillende bestemmingen te ontkoppelen, sorteren en weer te koppelen aan andere wagens.  Falck levert op Kijfhoek 24/7 de bedrijfsbrandweer.
 
Ademluchtwerkplaats
Naast de kerntaak, het zorgen voor een consistente paraatheid van de teams en het materieel door dagelijks te trainen worden de ademluchtmaskers op Kijfhoek schoongemaakt, gecontroleerd en indien nodig gerepareerd.
 
Er komt bij dit proces heel wat kijken. De maskers komen aan in de ‘vuile ruimte’, een aparte ruimte op de brandweerkazerne. Arbeidshygiëne is erg belangrijk, de Falck-medewerkers dragen een voorschot, een snuitje en handschoenen. Erg vervuilde maskers worden eerst voorgewassen in handwarm water, waarbij de medewerker ook nog als extra bescherming chemiehandschoenen draagt. Hierna krijgt ieder masker een eigen ‘waszak’. Deze waszak beschermt het masker én de wasmachine tegen beschadigingen. De trommel is vol bij 33 maskers en de machine kan gaan draaien. 
Na 80 tot 90 minuten is de was klaar en worden de maskers handmatig afgedroogd zodat er geen druppels op het vizier achterblijven en kunnen ze daarna in de droogmachine. Wanneer de maskers na 2 tot 3 uur droog zijn kunnen ze door naar de ‘schone ruimte’.

Testen en repareren
De schone ruimte is ingericht om de maskers te testen op lekdichtheid en functionaliteit. Wanneer het masker niet door de test heen komt worden reparaties verricht. Iedere ploeg kent drie medewerker s die in de ademluchtwerkplaats kunnen én mogen werken. Eén medewerker is niveau 3 gecertificeerd, dat wil zeggen dat reparaties aan de maskers mogen worden uitgevoerd. De andere medewerkers zijn niveau 2 gecertificeerd, zij mogen testen uitvoeren. 
 
Het schone masker wordt op de testpop geplaatst om het hele testprogramma te doorlopen. Ieder masker heeft een eigen barcode dan wel transponder waardoor de hele levensloop kan worden nagegaan. Waar komt het masker vandaan, welk onderhoud is er gepleegd, wat is er eventueel gerepareerd. Het hele testprotocol van het masker met resultaten is inzichtelijk. Nadat het masker getest is wordt deze geseald en voorzien van een keuringssticker. 
 
Keuringssticker
De keuringssticker garandeert een ‘houdbaarheid’ van één jaar. Zegel verbroken betekent dat het masker opnieuw getest dient te worden. 
 
Al met al komt er héél wat kijken bij dit hele traject. Gemiddeld duurt het 4,5 uur van het moment dat het vuile masker onder handen komt tot het moment dat deze de keuringssticker krijgt. 
 
Business Unit Fire services
Onderwerp Fire services

Lees meer