Maak kennis met onze medewerkers

Edgar Viszer

Edgar Viszer werkt sinds twee jaar als teamleider voor Falck. Edgar kwam in dienst toen zijn locatie door Falck werd overgenomen, maar werkt inmiddels meer dan 15 jaar op deze locatie.

Het team van Edgar is niet alleen werkzaam als bedrijfsbrandweer. Als beheerders van de 60 aanwezige brandweer- en sprinklerinstallaties zorgen Edgar en zijn team voor het testen van deze installaties.

Edgar houdt zich wekelijks met de meest uiteenlopende werkzaamheden bezig. “Natuurlijk starten we de dienst met de overdracht en nemen we het weekend met elkaar door. Ik vind het belangrijk dat in zo’n overdracht ook ruimte is om gewoon even aan elkaar te vragen hoe het met iedereen gaat. Als brandweermannen brengen we natuurlijk heel erg veel tijd met elkaar door. Je leert elkaar ook echt persoonlijk kennen en staat voor elkaar klaar. Zo gaat dat bij de brandweer.”

Na de overdracht worden de voertuigcontroles uitgevoerd en eventuele bijzonderheden besproken. “Als de eerste zaken zijn gedaan maken we samen de leefruimtes schoon voordat we aanschuiven voor een uitgebreide lunch. Tussen de middag werk ik vaak nog even aan de administratie. Hoe de rest van de dag loopt, ligt maar net aan de dag en welke extra werkzaamheden op de planning staan. Op rustige dagen is in de middag ruimte voor iedereen om een deel van de tijd naar eigen inzicht in te vullen. En dan gaan we om 14.00 uur met zijn allen oefenen. Het is ontzettend belangrijk om die routine te onderhouden en ook gericht te trainen op mogelijke situaties. Wij werken in het oefenen met verschillende scenario’s.” Als bedrijfsbrandweer beschikt het team van Edgar over de nodige kennis van het bedrijventerrein. Risico’s worden door het team in kaart gebracht en iedereen is op de hoogte van de aanwezigheid van eventueel gevaarlijke stoffen. “Als bedrijfsbrandweer kennen we natuurlijk alles en iedereen op het terrein. Falck heeft deze locatie twee jaar geleden overgenomen, maar ik werk hier zelf inmiddels ruim 15 jaar. Het is aan de ene kant mooi om over deze kennis en ervaring te beschikken, aan de andere kant schuilt in die bekendheid ook potentieel gevaar. Je weet in dit werk nooit echt alles. Er kan ineens ergens een gasfles staan die daar gisteren niet stond. Het gevaar schuilt soms in de kleinste dingen als iedere seconde telt. Ik vind het belangrijk om hier samen heel bewust op te trainen, dus ik verwerk dit soort onverwachte zaken regelmatig in de trainingen. Het is niet alleen heel veel trainen en oefenen, maar ook elkaar scherp houden. Zeker op dit soort zaken.”

Op de fiets achter de brandweerwagen aan

Het leven als brandweerman is ook voor Edgar begonnen met het volgen van de brandweer op de politiescanners. “Ik denk dat het allemaal in ’87-’88 is begonnen. Net zoals zoveel jongens had ik een politiescanner om de brandweerauto’s te kunnen volgen. Als er dan een melding kwam pakte ik mijn fiets en ging achter de brandweer aan, foto’s maken. Je komt dan natuurlijk in contact met de jongens, maakt eens een praatje als de situatie onder controle is en leert zo steeds meer over de brandweer en het leven van een brandweerman. Toen in ’94 in Hoogezand een tekort aan brandweermannen ontstond ben ik zo eens gevraagd waarom ik me niet zou aanmelden bij de brandweer. En waarom ook niet? Ik zei als kleine jongen al ‘ik word brandweerman’. Het zat ook wel in de familie: mijn oom zat ook bij de brandweer. Zo heb ik me dus in Hoogezand aangemeld. Uiteindelijk van mijn hobby mijn beroep gemaakt.

Nieuwe aanwinst: samen werken aan de nieuwe brandweerspuit

Edgar vertelt trots over de nieuwste aanwinst van het team: de nieuwe brandweerspuit. “Wij hebben het geluk dat we een klein team zijn. Wij hebben de nieuwe brandweerspuit echt met zijn allen gekozen. Eerst hebben we dit type mogen lenen en samen kunnen testen. Zo hebben we alles echt precies afgestemd op de specifieke behoeften op deze locatie.” Het team van Edgar heeft niet alleen de aankoop samen beslist. “Zo’n brandweerspuit komt helemaal kaal en leeg aan. Wij hebben allemaal kisten met materiaal die in de wagen moeten, dus daar zijn planken voor nodig, bevestigingen en natuurlijk moet daarvoor ook een indeling worden gemaakt. Dat is echt anders dan bij de overheidsbrandweer. Wij hebben bijvoorbeeld specialistisch hulp- en testgereedschap. En omdat we op deze locatie te maken hebben met gevaarlijke stoffen is ons equipment daar ook op afgestemd, denk aan specialistische pakken en explosievrije pompen die geen vonken veroorzaken. Er komt een hoop bij kijken, dus we zijn een maand bezig met het het ontwerpen, het ombouwen en aanpassen van een nieuwe brandweerspuit. Nu zijn we bezig met de stickers, dus we zijn bijna klaar. Het is echt teamwork en we zijn dan ook allemaal trots op het resultaat.”

Teamwork

“Ik probeer mijn team echt in alles te betrekken. Niet ‘ik doe het wel even en dan zien jullie het resultaat wel’. Ook als ik de plannen maak en uiteindelijk het werk zelf moet uitvoeren, betrek ik het team in alles. En dat moet ook. Je bent echt een soort familie en zit 24/7 met elkaar. Het is ontzettend belangrijk dat je het dan ook echt samen doet en dat iedereen zich vrij voelt om dingen te bespreken. Ik voel me door de dag heen eigenlijk ook meer coördinator dan teamleider. Natuurlijk ben ik de teamleider als het echt moet, maar ik voel me er zo gewoon prettig bij.”

Die nuchtere en bescheiden houding is typerend voor Edgar. “Wij lopen binnen de vier brandweerploegen buddy. Als we een keer op vakantie willen of vrij nemen, dan nemen we elkaars diensten over. Zo zie je ook de andere teams aan het werk, kom je in contact met anderen in de organisatie en leer je ook weer van elkaar. Ik zou zelf graag nog wat diensten in Delfszijl willen meelopen om meer collega’s te ontmoeten, van ze te leren en hun diensten over te kunnen nemen. Ik heb dan wel een hoop ervaring op deze locatie, maar ik ben natuurlijk vrij nieuw binnen Falck. Binnen de brandweer moet je ook blijven leren, de ontwikkelingen gaan zo snel en brengen steeds weer nieuwe uitdagingen met zich mee.”